Ce este un pulsoximetru

Scopul utilizării unui pulsoximetru este de a verifica cât de bine pompează inima sângele oxigenat prin corp.

Pulsoximetrul este folosit pentru a monitoriza starea de sănătate a persoanelor cu orice tip de afecțiune care influențează nivelul de oxigen din sânge, dar și capacitatea unei persoane de a tolera o activitate fizică. Cu ajutorul unui pulsoximetru poți monitoriza capacitatea de efort fizic, folosind aparatul în timpul desfășurării exercițiilor fizice.

Toate pulsoximetrele prezentate pe acest site pot fi comandate pe magazinul online www.nextfarma.ro.
Comandă online Compară modele

 

Pulsoximetrul este un dispozitiv medical mic noninvaziv și nedureros care măsoară nivelul de saturație de oxigen sau nivelul de oxigen din sânge. Poate detecta rapid chiar și mici modificări ale eficienței transportului oxigenul la extremitățile mai îndepărtate de inimă, inclusiv picioarele și bratele.

Cum funcționează un pulsoximetru

În timpul unei citiri a oximetriei pulsului, unde mici de lumină trec prin sângele din deget, măsurând cantitatea de oxigen. Face acest lucru prin măsurarea schimbărilor de absorbție a luminii în sângele oxigenat sau dezoxigenat. Procedeul nu este dureros și astfel, pulsoximetrul va putea să redea care este nivelul saturației de oxigen, dar și ritmul cardiac.

Datorită dimensiunilor mici ale pulsoximetrului și rapidității de măsurare poate fi utilizat oriunde.

Cine poate folosi un pulsoximetru

Schimbările ce apar în domeniul medical şi al fitness-ului, împreună cu dispozitivele electronice asociate lor, pot fi considerate cu adevărat revoluţionare. Cerinţele pieţei dispozitivelor medicale de astăzi sunt multe, variate şi provocatoare. Dispozitive care odinioară se găseau în principal în spitale, sunt acum utilizate pentru aplicaţii medicale casnice, precum şi pentru monitorizarea capacității de efort în timpul activităților sportive.

De exemplu, capabilitatea de a măsura ritmul cardiac şi nivelele de oxigen din sânge apar mult mai adesea în produsele de larg consum. Aceste măsurători pot fi realizate utilizând pulsoximetre care sunt acum disponibile atât ca dispozitive medicale casnice, cât şi integrate ca parte a dispozitivelor de urmărire a activităţii sportive.

Atunci când inima bate, ea pompează sânge prin corp. În timpul fiecărei bătăi de inimă, sângele este trimis în capilare, al căror volum creşte foarte uşor. Între bătăile inimii volumul descreste. Această schimbare în volum afectează cantitatea de lumină, precum cantitatea de lumină roşie sau infraroşie ce va fi transmisă prin ţesut. Deși această fluctuație este mică, ea poate fi măsurată cu ajutorul unui senzor. Astfel în doar câteva secunde pulsoximetrul va afișa atât pulsul cât și concentrația de oxigen din sânge.